Boys will be boys (the complete version)

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt? “Mijn werk is vrij donker en depressing. Ik hou van het zoeken naar imperfecties en het buiten de maatschappij vallen. Dat zie je ook aan de modellen die ik cast. Zij zijn vaak uit proportie en prachtig door hun imperfecties. Een meisje met flaporen of een jongen met slungelige armen. Als ik mijn werk aan mijn moeder laat zien zegt ze vaak: ‘Dat is toch geen model?’.”

Waar haal je je inspiratie vandaan? “Vooral uit Amerikaanse arthousefilms die zich afspelen in leeglopende steden, met jongeren die zich vervelen, zoals de film Gummo. Maar ook films van Larry Clark en Gus van. Of rijke Hollywood kids die langzaam ontsporen. Op dit moment lees ik Just Kids van Patti Smith, over haar leven samen met Robert Mapplethorpe. Ook inspirerend!  En ik breng minimaal 2 uur per week door op Amerikaanse roddelsites. Het is fascinerend om te zien wat de druk van de maatschappij met tieners doet.”

Bedenk je van tevoren wat je op de foto wilt hebben? “Ik maak altijd een moodboard, zodat het hele team op dezelfde lijn zit. Deze moodboards vergeet ik echter, zodra ik aan het fotograferen ben. Als ik later het moodboard zie, komt het helemaal niet overeen met het eindresultaat, maar dat is niet erg.”

Wat voor locaties of thema’s spreken jou het meest aan? “Ik ben een echte studiofotograaf. Ik vind het heerlijk om in een kleine ruimte te werken zonder prikkels van buitenaf. Als ik op locatie werk, dan het allerliefste in slaapkamers van de persoon zelf. Een slaapkamer zegt zoveel over iemand, die setting kan nooit mismatchen met het model.”

Je zit in hetzelfde agentschap als Siko, ‘House of Orange’. Wat houdt zo’n agentschap in? “Een agentschap zorgt ervoor dat je je alleen bezig hoeft te houden met fotografie en niet met het hele circus erom heen. Zij regelen alles: van de spullen die je nodig hebt voor de shoot tot de betaling. Verder bieden ze persoonlijke begeleiding om te zorgen dat je uiteindelijk bereikt wat je voor ogen hebt.”

Wat is de reden waarom Siko en jij zo’n goed team vormen? “Siko en ik begrijpen elkaar zonder woorden en dat werkt heel lekker. We hebben allebei veel passie voor wat we doen en hebben zijn nogal rebels. Heerlijk om overal tegenaan te trappen en dingen te maken die het grootste deel van de mensen waarschijnlijk niet zal begrijpen!”

Waar heb je je inspiratie voor de fotoshoot vandaan gehaald? “Ik vond bij de kringloop in Amsterdam twee oude postkaarten van River Phoenix en Matt Dillon en dat haar was fantastisch. Ik wilde een serie maken met het gevoel van die tijd. Maar toen ik eenmaal modellen ging casten kreeg ik steeds meer personages in mijn hoofd. Zo hebben we uiteindelijk zes modellen geboekt en laten we de jaren 70, 80 en 90 voorbij komen.”

 Zit er een specifiek thema aan deze shoot? “Meer hoogtepunten uit de afgelopen decennia. Van de 90’s schapenkrullen van Justin Timberlake in zijn ’N Sync periode tot punkers eind jaren 70.”

 Waarom heb je gekozen voor mannelijke modellen? “Mannen fotograferen is een bepaald soort voorkeur. Jongens willen niet altijd mooi zijn. Als ik wil dat ze een gekke bek trekken doen ze dat meteen, terwijl meisjes vaak kijken alsof ik niet goed bij mijn hoofd ben. Meisjes willen te graag mooi zijn. Niet allemaal natuurlijk. Soms schiet ik raak en heb ik een meisje gecast die wel het gevoel begrijpt waar ik naar toe wil.”

Wil je een kunstwerk van Jasper aanschaffen? Ze zijn binnenkort te koop in de Hype salons. Hype stort het gehele aankoopbedrag naar Orange Babies, een initiatief van House of Orange.