#TBT: Below 30 & successful-Danny

In 2014 spraken wij met Lynn, Eduard en Danny over hun kijk op het kappersvak en wat precies succesvol zijn inhield. Na twee jaar blikken we terug en spraken over hun successen. Deze interviews zijn te lezen in onze volgende editie.

Maar lees hieronder waar zij toen stonden:

Danny van Tuijl (27)  toen werkzaam bij Nexxt House of Hair

‘Succes ligt in vrijheid’

Ik ben met dit vak begonnen toen ik 19 was. Op dat moment zat ik in de bouw, schilderde en was dat zat. Ga dan maar eens uitzoeken wat je wel wil en waar je interesses uiteindelijk liggen. Ik heb een paar keer bij een kunstacademie gekeken, maar dat was het toch ook niet. Ik wilde ook een steady inkomen. Eigenlijk het al oude cliché: het plan voor de toekomst. Via via zat ik bij een modeshow en op de catwalk stonden modellen met te vette haarwerken. Ik was altijd wel een beetje bezig met haar alleen dit was het moment dat ik echt dacht van: dit wil ik ook. Toen heb ik mijn contract opgezegd en binnen drie maanden zat ik op een ROC kappersopleiding! Tussen de vijftienjarige meisjes kwam ik binnen met mijn grote hanenkam, afgeschoren wenkbrauwen en heel veel make-up. De eerste opmerking die door de klas ging was: wat is dat… Vanuit daar ben ik verder gegaan. Meteen de nodige sollicitatiebrieven de deur uit gestuurd en bij de meest bekakte salon werd ik aangenomen! Die namen mij onder voorwaarde dat zij iets met mijn haar mochten doen. Mijn voorwaarde was dat het alles mocht zijn, maar niet mijn eigen kleur en niet zo kort is dat ik er niets meer mee kon doen. Uiteindelijk had ik heel kort haar in een warme bruine tint waar ik verder niks mee kon doen! Maar nog nooit één dag spijt van gehad. Zo heb ik de eerste jaren heel wat salons bezocht, want ik zocht mijn plek. Ik heb in die jaren wel veel geleerd van alle stijlen.

Wat mijn stijl is? Ik geloof in mooi technisch goed geknipt haar. Je hebt twee verschillende kappers: technische- en gevoelskappers. Mijn basis is technisch en ik probeer een balans te vinden waardoor ik dat gevoel ook in mijn haar kan leggen. Ik ga altijd in gesprek met mijn klant en daar zoek ik een gevoel bij. Dat doe ik ook op een set als ik een editorial schiet. Wat voor gevoel is er op dat moment én in je team. Dat is voor mij heel belangrijk. Dat gevoel en een stukje waardering. Waardering en succes liggen voor mij uit elkaar. Vroeger kon ik enorm opkijken naar bepaalde mensen, maar ik kom nu op een moment dat zij tegen mij zeggen ‘ik vond je collectie te gek’. Dat is een belangrijke waardering voor mij als creatieve kapper. Dat houdt niet in dat ik dan al het ultieme succes heb behaald.

Het ultieme succes ligt in vrijheid en dat je kunt doen binnen het vak wat je wilt. Ik merk wel aan mezelf dat ik een goede balans moet hebben in wat ik doe. Dat houdt in reizen om informatie te verzamelen en inspiratie op te doen, maar ook salonwerk en leerlingen begeleiden en inspireren. Dat vind ik echt te gek. Als ik dat kan bereiken, vanuit het perspectief waar ik nu sta dan vind ik dat succes. Maar ja, je blijft verder zoeken! Ik heb dat in het begin heel erg gehad: een zoektocht binnen dit vak. Wat wil ik? Waar ga ik heen? Ik had het idee dat ik heel erg graag een salon voor mezelf wilde hebben, maar er gebeurden wat dingen in mijn leven waardoor ik dacht: is dat wel wat je wilt? Voor mij zit de zoektocht nu meer in het feit dat ik mezelf steeds verder push om meer te leren en te ontwikkelen. Educatie is belangrijk binnen ontwikkeling, maar dat gebeurt meestal in een grote groep. Ik geloof meer in het samen werken met en één op één. Het is een wisselwerking tussen inspiratie en educatie. Ik geloof dat dat belangrijk is en een goede aanvulling zou zijn op de educatie. In de salon begeleid ik een leerling en die volgt een goede opleiding, maar ik leg wel uit dat hij het op één manier leert, maar dat er veel verschillende manieren zijn om tot hetzelfde doel te komen. Ik sta open voor een dialoog. Als ik een training geef laat ik meerdere kanten zien. Ik heb mij altijd gestoord aan mensen die zeggen dat er maar één weg is: dit is het en niet anders. Dat is het niet. Als er meerdere wegen zijn om een eindresultaat te verkrijgen wat is dan juist? Technisch zijn er juiste zaken en minder juiste zaken, maar ik geloof dat je moet open staan voor een dialoog. Ik kan net zo veel leren van een leerling! Het niet open staan of onzeker zijn om een dialoog aan te gaan, is jammer. Een gemiste kans voor beiden. Anders denken trekt je compleet uit je comfortzone. Ik kan dagen nadenken of iemand gelijk heeft en dat ik het verkeerd heb. Maar dat is goed en die informatie neem je weer mee in je rugzak. Dit vak doe ik met liefde en kan ook niet een tandje minder doen. Soms kan ik dan fel reageren, maar dat heeft te maken met dat ik er dan zo diep in zit. Het is pure liefde, oprecht.’