Chameleon: new way of cutting

Na dertig jaar opnieuw leren knippen? Maurice Pierôt deelde zijn ervaringen met het duurzaam en ergonomisch knippen met de schaar Chameleon en het Nieuwe Knippen.

“Als je het puur over mijn persoonlijke beleving hebt met betrekking tot de Cameleon, dan kun je stellen dat ik een kappersleven ken vóór dat ik de Chameleon ging gebruiken en een leven daarna. Ik ben een creatieve kapper, altijd al geweest. Van nature ga je opzoek naar dingen die je triggeren en intrigeren. Dat moet ook want anders kom je in een soort van automatisme te zitten. Creatieve mensen moeten nu eenmaal geprikkeld worden. Dat gebeurde ook met deze schaar. Een paar geleden ontmoette ik Alex di Stefano – grondlegger van de Ventaglio en ook de Chameleon. Ik ben de Chameleon gaan uitproberen. Op dat moment werd ik enorm met mezelf geconfronteerd en met mijn lichamelijke klachten. Die werden in één klap inzichtelijk. Heel stom, maar ik dacht echt dat er geen andere weg was en ging er vanuit dat dit ‘a part of the job’ was. Je bent kapper. Je staat nu eenmaal in rare bochten en daar horen je rugklachten bij. Het was voor mij een eye opener. Het was echt schokkend om er achter te komen dat ik verkeerd bezig was. Zeker met de gedachten in mijn achterhoofd dat ik dit beroep mijn hele leven wil doen. Daarom vond ik het ook meteen taak om dit met mijn team te delen. Die hadden meteen al zoiets van: ’Oh, daar heb je hem weer met een speeltje’. Natuurlijk heb je mensen die meteen meegaan in het verhaal, maar ik had een paar in het team die zoiets hadden van ‘daar heb je hem weer met zijn show-dingen’. Je bent een showkapper dus dan heb je wel eens van die gadgets. Maar dit is echt iets anders. Vergeet niet dat we allemaal zijn ‘opgevoed’ met een traditionele manier van knippen. Dit is geheel iets anders. Niet de technieken, maar het gebruik van je schaar. Je hebt nu een schaar die 360 graden kan bewegen en daardoor heb jij veel meer bewegingsruimte en ontspanning.

Het was in het begin ‘wiebelig’ en ik heb die schaar gewoon zijn gang laten gaan. Na een dag of twee voelde het vertrouwd. Eigenlijk zo vertrouwd dat de ‘gewone’ schaar bijna vreemd voelde. Sta je al dertig jaar te knippen op een bepaalde manier voelt het vertrouwde opeens raar! De Chameleon is een flexibele schaar die met je pols en duim mee beweegt. De belasting die je normaal op je gewrichten hebt, is vele male minder. Je houding is anders en daardoor sta je heel ontspannen te knippen. Ik ga iedere week naar de fysio en ik vertelde hem dit verhaal. Voor hem klonk het ook heel logisch en was verbaast dat er nu pas een schaar als deze op de markt was. Ik had altijd klachten van intense spanning in mijn schouders en rug. Deze klachten worden steeds minder. Gek genoeg heb ik wel andere ‘wen’-klachten gekregen. Mijn lichaam heeft dertig jaar verkeerd staan knippen. Spieren moeten opnieuw getraind worden en dat is heel logisch. Klanten merken het zelfs! Ik krijg vaak te horen: ‘Knip jij tegenwoordig met links?!?’ Het staat een stuk artistieker en je ziet dat klanten geboeid aan het kijken zijn naar wat jij met hun haar en die schaar doet. Het gesprek met de klant is ook anders daardoor, maar daarnaast is het behoud van mijn lijf en mijn gezondheid het aller belangrijkst. Dat is ook waar ik samen met mijn team voor sta: ‘Het nieuwe knippen’. Ik wil mensen behoeden van blessures en misschien wel van het nooit meer uit kunnen oefenen van dit fantastisch mooie vak! Ik begrijp niet dat er op scholen nog steeds geen aandacht besteed wordt aan je houding. Vandaar dat we leraren van een kappersschool hebben uitgenodigd om bij ons te leren knippen met de Chameleon. Je hoeft niet met hen in discussie te gaan want ze merken meteen het verschil. Het gaat om je houding en niet dat het jou ineens een technisch betere knipper maakt! Eigenlijk moet je het zelf ervaren! We geven gratis demo’s van twee uur. Dat is een look ’n learn. We geven trainingen op diverse niveaus in het nieuwe knippen met de Chameleon. Tijd voor het nieuwe knippen!

 

Voor meer informatie: www.hetnieuweknippen.nl