What if?

Wat als….

Een belangrijke vraag als je een stap verder zet binnen het gedachtegoed van haar. Een vraag die wij stelden aan het Sebastian Professional duo: Michael Polsinelli en Shay Dempsey. Een vraag die zij zichzelf stelde voorafgaande het creëren van de collectie Transcendence.

 

What if? ….je van de één op de andere dag je creativiteit zou verliezen?

M: ‘Dat is een hele enge gedachte! Ik zou werkelijk niet weten wat ik zou moeten doen. Schoenenpoetsen? Ooit is mij dat eerder gevraagd en toen wist ik deze vraag ook niet te beantwoorden, en nu ook niet. What if? …’

S: ‘Serieus?!? Wat zou ik doen? Ik zou het echt zeven kleuren in mijn broek doen! We denken al heel snel in carrières, maar in alles wat ik leuk vind, komt creativiteit terug. Zelfs als ik mijn tuin doe. Dus als ik een hovenier zou worden dan ben ik ook creatief. Ik zou niet gedachteloos het gras kunnen maaien. Maar als de creativiteit wordt weg genomen… Wat doe je dan? Een hele enge gedachte, stel die vraag nooit meer hahahaha!’

Sebastian Professional stond voor What’s next, maar we zagen stiekem hier en daar de woorden: What if? Waar staat What if voor?

S: ‘ We zijn altijd bezig met seizoencollecties en je werkt dan binnen een tijdspad. Tijdens deze trajecten kijken we ter inspiratie veel films. En na het zien van een aantal films, met name films van Christopher Nolan en de film Ex Machina over de toekomst, rees de vraag: What if? Wat als we verder kijken? Is dat al gaande? Ik las laatst een artikel over een meisje waarvan een arm was geamputeerd en waarvoor nu met een 3D printer een nieuwe arm wordt gemaakt. Leef je dan al in de toekomst? Gaat de vraag ‘Wat als?’ dan nog wel op?

M: ‘Tijdens een meeting in Geneve en gooide ik al onze ideeën op tafel en ontstond het eigenlijk organisch. De vraag What if kwam steeds omhoog. En helemaal als je het op haar richt. Hoe zou het zijn als je haar kon verwijderen en weer terugzetten? Dat zou bizar zijn! Het is dat dunne lijntje tussen mens en machine. We zien het nu al op verschillende gebieden gebeuren dus waarom zou het voor onze industrie niet kunnen?!?’

S: ‘Als het om haar gaat en we halen de vraag What if er bij, is er veel veranderd binnen onze industrie? Wij werken beiden nog in de salon en als je om je heen kijkt, is er dan iets veranderd? Niets. Het is al jaren hetzelfde.’

M: ‘We bevinden ons in een zeer veilige omgeving. Ik had wel verwacht dat we nu met lazer haar zouden knippen (let wel: niet verwijderen). Maar we knippen nog steeds het haar met metaal. Terugkomend op de vraag waar komt What if vandaan? Dat is alles waarvan we ons afvragen: wat als het anders was, wat als we verder kijken, wat als we ander middelen zouden kunnen gebruiken. Tijdens deze ‘zoektocht’ stuitten we op de website www.futuretimeline.net. Op deze website kijken ze vooruit tot 2050. Ze hakken al het mogelijke op gebied van wetenschap en alle bewegingen die nu in gang zijn gezet in kleine stukjes en leggen mogelijke veranderingen uit. Het is allemaal duidelijk en helder onderbouwd. Dat heeft ons verder gebracht in onze reis naar What if.

S: ‘Wij kappers zijn dromers en de What if is een positief iets. Het is de drang naar het ontdekken van mogelijkheden. We hebben inmiddels de What’s next wel uitgewerkt en we gaan nu naar een tijd van denken in mogelijkheden.

M: ‘Als we de What if naast onze laatste collectie ‘Transcendence’ leggen, bekijken we haar vanuit een breder perspectief en gaan we uit van een korte basis. In plaats van uitgaan van haar verwijderen, voegen we haar toe. Daarmee komt het ‘augmented’ gedeelte om de hoek kijken waar we het net over hadden.

S: ‘Het voornamelijk werken met korte coupes geeft je ook weer nieuwe of vernieuwde mogelijkheden om tot resultaten te komen. We hebben nieuwe technieken met de tondeuse en het mes ontdekt. En als we de link slaan met de toekomst en het What if…. Een vrouw heel kort knippen of scheren geeft een totaal nieuwe identiteit aan deze vrouw. Dus….stel je de vraag: What if?

 

www.sebastianprofessional.com